Ik rijd door het hek van het klooster, het is pikdonker, ik ben laat, mag ik hier wel rijden of is dit nu al heiligschennis? Als ongelovige heb ik in elk religieus gebouw altijd het gevoel dat ik daar niet mag komen en dat ik dingen doe die niet mogen.
Ik weet niet waar ik heen moet maar dan zie ik in de verte iemand aankomen. Een oudere man komt naar mijn autoraampje en zegt zet de auto daar maar neer dat komt morgen wel goed. Dat valt mee. Ik parkeer m’n auto. De man helpt met het dragen van de tassen en vraagt of ik hem wil volgen. Volgen, volgen? Maar ik geloof iet in …. oh gewoon naar binnen. We stappen in een prachtig, rustig maar smaakvol ingericht gebouw. Hij laat mij meteen de zaal zien waar we morgen gaan optreden en leidt mij dan naar de huiskamer. Gelukkig is Margreet er al!
We slapen de nacht voor de try-out in Kloosterhotel Zin een perfecte plek als het gaat om psychologische veiligheid denk ik als ik er achteraf op terugkijk.
‘Neem lekker een wijntje als daar zin in hebt en ik zie jullie morgen om 7 uur bij t ontbijt’ de man loopt rustig weg en laat ons achter in het hotel waar we de enige twee gasten zijn. Deze ontspanning komt precies op het goeie moment, na een intense dag hard werken en een ietwat gestreste rit kletsen we de nacht in met onderwerpen die ook nog passen bij deze plek. Religie of het ontbreken daarvan in je opvoeding en wat je daar wel of niet van mee neemt in je leven. Ervaringen uitwisselen over momenten dat een idee een ideologie wordt en wat dat met je doet. Een prachtige opmaat naar de try out!
De try-out daar kwamen we voor, we hebben ons goed voorbereid en alles staat zo goed mogelijk in de steigers om de gasten van dit symposium een idee te gaan geven van hoe deze voorstelling er uit gaat zien in september.
We proberen ‘onveilig’ te starten met een intro waarbij we het publiek regels opleggen waar ze zelf geen inbreng in hadden. Dit moeten we nog bijschaven het heeft nog niet het resultaat dat we er mee beogen.
Daarna het ‘soort van gebed’. We gaan het gewoon doen met het risico op blasfemie en in het kader van ‘veilig is heilig’ bestempelen we de veiligheid tot goddelijk
Onze Veiligheid, die in de lucht om ons heen is,
uwe term worde beveiligd,
U garandeert en u kome,
uwe gerustheid geschiedde op aarde
U bent het nest dat ik verlaat
Als ik zeker genoeg ben om te vliegen
De veer die ik laat, geeft me ruimte om te ontdekken
De veer daalt terug naar u
Naar de plek waar ik straks, waar ik altijd weer, kan landen
Daar waar ik ben in uw geborgenheid
Waar ik over de rand heen hang, als ik met reikhalzen de wereld in kijk
Waar ik mijn jonge ideeën laat komen tot bloei
Waar ik mij kan zijn
Geef ons heden onze dagelijkse los- en luchtigheid en vergeef ons onze risico’s ,
Laat ons laven aan onze mislukkingen
en breng ons dan in zoete veranderlijkheid
maar verlos ons van de vaagheid
van vage dreigingen, vage regels,
en vage beloftes dat “alles onder controle” is.
Want aan U is de zachtheid
en de kracht,
en de zekerheid,
tot in de eeuwigheid.
In de naam van de Eén en de Ander en de Veilige sfeer Samen!
Na de onderdelen waarbij we het publiek de leidinggevende laten regisseren in een gesprek over onveiligheid is het al weer tijd voor de twee laatste onderdelen. ‘Dat kan toch wel?’ waarbij we situaties voorleggen met verschillende mogelijkheden. Dit brengt meteen het gesprek op gang en veel heeft uiteraard te maken met context.
Als laatste de ‘Ode aan het Ongemak’ waarbij ieders ongemak bezongen werd, persoonlijk met naam en toenaam en het refrein luidt: Doe het gewoon!
Stap op elkaar af en ga het gesprek aan ook al is het soms wat ongemakkelijk. Zonder ongemakkelijke gesprekken geen psychologische veiligheid zoals we al hoorde in de podcast van Robbert Masselink.
Na afloop waren we blij en trots dat we iets neer hebben gezet waarmee we verder kunnen en waaraan we kunnen gaan schaven en vijlen tot het is wat we willen.
De rest van de dag werd gevuld met interessante en leerzame sprekers en workshops waarbij we mochten aanschuiven en meedoen.
Tune van de podcast
Een beetje ‘cheesy’ misschien. Onze eerste reactie op de tune hebben we binnen en kregen we na afloop van de voorstelling. We zijn er zelf superblij mee en zijn benieuwd. Wat vind jij van onze podcasttune gemaakt door Maaijwee Music ? Laat het weten…
Wat staat er op de planning?
Nu de eerste onderdelen in de grondverf staan is het tijd om de planning er weer eens bij te pakken. Wat moet er allemaal nog gebeuren voordat we de boer op kunnen.
Schaven, monteren finetunen van de voorstelling
Promomateriaal maken en verspreiden (heb je nog tips waar we dit heen kunnen sturen laat het ons weten)
Podcast editen en online zetten
Opnames maken
Première van de voorstelling
Welke gasten ?
Tot nu toe heel wat fijne gesprekken gehad en nog een aantal op de rol.
Wie mag er absoluut niet ontbreken in deze lijst van podgastgasten?